DESIGN IT! Turnpakje ontwerpen

DESIGN IT! Ontwerp je eigen turnpakje!Turnpakje ontwerpen

Heb je altijd al zelf een turnpakje willen ontwerpen? Dat kan bij Ingeturnd!

Met het DESIGN IT! turnpakje ontwerpen stappenplan kun je zelf een turnpakje ontwerpen. Vervolgens kun je vrijblijvend een prijsopgave aanvragen en dan je turnpakje bestellen. En mocht je ergens niet uitkomen of twijfelen, dan sta ik altijd voor je klaar om te helpen.

Je kunt altijd een mailtje sturen naar info@ingeturnd.nl of contact opnemen via Instagram of Facebook @ingeturndturnpakjes.

STAP 1: Kies het model.

De allereerste stap is het kiezen van het basis model. Ga je voor een heren/jongens turnpak of voor een dames/meisjes turnpakje? Daarnaast heb je de keuze tussen een ronde hals en een V-hals. Voor de dames/meisjes is er ook nog de mogelijkheid voor mouwen. Pakjes met rokjes zijn niet mogelijk.

Klik hieronder op het model dat je wilt om het ontwerpformulier te downloaden.

Ontwerpformulier dames mouwloos ronde hals
Ontwerpformulier dames met mouw ronde hals
Ontwerpformulier heren ronde hals
Ontwerpformulier dames mouwloos V-hals
Ontwerpformulier dames met mouw V-hals
Ontwerpformulier heren V-hals

Stap 2: Denk na over de stijl

Nadat je het basis model hebt gekozen is het belangrijk om na te denken welke stijl je turnpakje moet worden. Er is heel veel mogelijk en dat maakt het soms moeilijk om te kiezen. Hieronder staat een lijstje waarbij je kunt nagaan wat jouw voorkeuren zijn. Het kan zijn dan je verderop bij het ontwerpen je mening verandert, dat is prima!

Hou je van:

Stoer of lief?
Simpel of ingewikkeld?
Krullen of rechte lijnen?
Symmetrisch of overal anders?
De achterkant hetzelfde als de voorkant of juist niet?
Alleen vormen aan de bovenkant of over het hele pakje?
Gebogen lijnen of hoekige vormen?
Kleine details of grotere vlakken?
Uitbundig of ingetogen?
Druk of rustig?

Daarnaast kan het ook helpen om naar bestaande turnpakjes te kijken en daarvan op te schrijven wat je wel en niet mooi vindt. Turnpakjes van andere merken namaken is absoluut verboden, maar het mag wel als inspiratie dienen!

Stap 3: Kies de stoffen

Er zijn verschillende soorten goed rekbare stoffen waar je turnpakje van gemaakt kan worden. Een turnpakje kan gemaakt worden van 1 soort stof, maar ook van een combinatie van verschillende stoffen. Hieronder staat een uitleg bij de verschillende soorten over de mogelijkheden en eigenschappen.

Lycra standaard
Lycra is een hele zachte stof. Er zijn matte varianten en varianten met een beetje glans. Lycra is heel geschikt voor turnpakjes voor trainingen en ook veel heren wedstrijdpakken worden van lycra gemaakt. Tekst en hele kleine vormen zijn lastig met standaard lycra. De standaard lycra is in effen kleuren beschikbaar.

 

Lycra gesublimeerd
Door middel van de sublimatie techniek is het mogelijk om op lycra te printen. De inkt hecht zich permanent aan de stof en vervaagd daardoor niet. Hierdoor is bijna alles dat je kunt bedenken, zoals overlopen van de ene in de andere kleur, figuren, kleine details, je naam of andere tekst, mogelijk. Zo kun je dus een heel complex design maken dat heel lang mooi blijft, lekker zit omdat het minder naadjes heeft en ook nog eens de wauw factor heeft voor wedstrijden! Maar ook voor simpelere pakjes, zoals logo turnpakjes voor trainingen, is dit een goede stof.

Glitterstof
Glitterstof is zeker bij de dames een populaire stof! Het is lycra met een laagje glitterfolie waardoor het een schitterende glans heeft en een luxe uitstraling. Dit is dus echt een stof om mee op te vallen! Het nadeel van glitterstof is dat het gevoeliger is voor verkeerd wassen en de glans na verloop van tijd minder zal worden. Tekst en hele kleine vormen zijn lastig met glitterstof.

 

Gaas/mesh
Gaas is een hele dunne, doorschijnende stof met kleine gaatjes die in combinatie met andere stoffen gebruikt wordt. Heerlijk voor warmer weer, maar het heeft ook wat nadelen. Omdat het een doorschijnende stof is moet je bij gaas goed opletten waar je het in het turnpak gebruikt. In de romp is het mogelijk om een tweede, niet doorschijnende stof achter het gaas te plaatsen. Het is niet handig om gaas in het onderste deel van het pakje te plaatsen, daar slijt het te hard door bijvoorbeeld brugliggers.

Velours
Velours wordt tegenwoordig minder vaak gebruikt, maar is een hele geschikte stof voor turnpakjes. Het voelt door de kleine haartjes extra zacht aan en kleed mooi af. Velours blijft erg lang mooi en is met name geschikt voor grotere vlakken.

Stap 4: Start met tekenen

Het voorwerk is gedaan. Je hebt nu nagedacht over welk model het pakje wordt, welke stijl je leuk vindt en welke stoffen je kunt gebruiken. Nu is het tijd om met het tekenen aan de slag te gaan. Hier enkele tips:

  • Alles kan en mag veranderen! Ontwerpen is een proces waarbij je de hele tijd van alles kunt en mag veranderen. Dus als je eerst dacht dat je de ene stijl mooi vond en er tijdens het tekenen iets heel anders ontstaat is dat prima. Het gaat erom dat jij het eindresultaat prachtig vindt! Als je met potlood en gum begint kun je de lijnen die je tekent aan blijven passen.
  • Opnieuw beginnen is OK! Het komt bij mij vaak voor dat de eerste poging in de prullenbak belandt en dat is helemaal niet erg. Je mag zo vaak opnieuw beginnen als je wilt!
  • Het hoeft niet prachtig, het mag ook praktisch! Als het niet lukt om iets te tekenen zoals je het in je hoofd hebt, mag je er natuurlijk altijd extra informatie bij schrijven. Het tekenen van het ontwerp is om duidelijk te maken wat je graag wilt, niet om een meesterwerk te tekenen ; )
  • Werk van groot naar klein! Start eerst met de grote vormen. Als je die op papier hebt kun je de kleinere vormen eraan toevoegen. Ook kan het fijn zijn om te beginnen met de voorkant en daarna de achterkant erop aan te laten sluiten of andersom.
  • Bij symmetrie mag je lui zijn! Bij een symmetrisch ontwerp kan het heel lastig zijn om beide kanten/mouwen precies hetzelfde op papier te krijgen en dat hoeft gelukkig ook niet. Je kunt bij je tekening schrijven welke kant jouw favoriet is en dan zorg ik bij het uitwerken van jouw turnpak dat de andere kant net zo mooi wordt.

Extra informatie voor als je mouwen ontwerp:
Op het ontwerpformulier staat op de eerste pagina de voor- en achterkant van de romp en op de tweede pagina twee mouwen. Bij de mouwen moet je je inbeelden dat ze nog om je armen heen gevouwen worden. De linker en rechter lange zijdes zullen elkaar dus raken. De gekleurde delen aan de bovenkant van de mouwen en op de romp geven aan waar de mouwen aan de romp zitten, zodat je die delen op elkaar af kunt stemmen. Voor de lengte kun je kiezen tussen driekwart (tot aan het stippellijntje) en lang (tot aan het einde).

Stap 5: Kies de kleuren

Als je tevreden bent met je schets is het inkleuren aan de beurt. Dat kan met potloden, stiften, krijtjes, verf… wat je maar wilt. Het is ook prima als je erbij schrijft welke delen welke stoffen en kleuren krijgen.

Misschien heb je inmiddels al helemaal bedacht welke kleuren je mooi vindt, dan is deze stap een eitje. Ga lekker je gang!

Het kan ook zijn dat je nog wat twijfelt. De truc is dan om eerst alles in te kleuren waarvan je al wel weet welke kleur het wordt. Je maakt dan zichtbaarder hoe je ontwerp wordt en dat helpt in de keuze. Ook kan het helpen om het ontwerp even te laten rusten en er later met een frisse blik naar te kijken.

Als je nog helemaal niet zo goed weet welke kleuren je wilt, beginnen we bij het begin. Hier een paar vragen om wat informatie te verzamelen en je aan het denken te zetten:
– Welke kleuren kledingstukken hangen er vooral in je kledingkast? (Dit kan een indicatie geven voor welke kleuren goed bij jou passen)
– Welke kleuren turnpakjes heb je al?
– Wil je iets anders dan je tot nu toe hebt gehad of iets in de kleuren van je favoriete turnpakje?
– Hoeveel verschillende kleuren heb je minimaal nodig voor je ontwerp? En hoeveel kun je er maximaal in stoppen?
– Wil je lichte kleuren, donkere kleuren of een mix?
Kijk dan eens rond naar andere turnpakjes en let daarbij vooral op de kleurencombinaties.

Bij de gesublimeerde turnpakjes komt het logo er in een goed contrasterende kleur op. Vaak is dit wit. Maar als je zelf een idee hebt voor een kleur, mag je dit aangeven.

Stap 6: Voeg eventueel glittersteentjes toe

Voor de dames komen er vaak nog glittersteentjes op. Voor de heren is het ontwerp meestal af als de kleuren gekozen zijn, maar glittersteentjes zijn wel een optie.

Steentjes zijn er in verschillende groottes en kleuren. Hier op de foto van links naar rechts: normaal, groot, extra groot in de kleur crystal.

Voor de plek van de glittersteentjes is het goed om na te gaan waar ze comfortabel zitten. Vlak onder de armen vinden veel turnsters niet zo prettig, dat kan schuren. Ook is het handig om ze niet te laag op je buik te plaatsen als je op de brug turnt.

Glittersteentjes kun je tekenen door kleine puntjes te zetten. Als je glittersteentjes op een donkere achtergrond wilt tekenen kun je een (zilveren) gelpen gebruiken. Je mag natuurlijk ook beschrijven hoe je het graag wilt.

Stap 7: Check

Ga met het onderstaande lijstje na of je ontwerp compleet is.

  • Heb je de voorkant én achterkant ontworpen?
  • Heb je de mouwen ontworpen als je een model met mouwen hebt gekozen?
  • Lopen de vormen door van de voorkant naar de achterkant en naar de mouwen? Dit hoeft natuurlijk niet, je kunt de vormen ook expres niet door laten lopen.
  • Heb je bij alle delen geschreven welke soort stof het is?
  • Heb je bij alle delen aangegeven welke kleur het is?
  • Heb je glittersteentjes toegevoegd als je dit wilt? En heb je het formaat en de kleur aangegeven?

Stap 8: Insturen

Design it! TurnpakjeNu je ontwerp helemaal af is, kun je hem insturen voor een prijsopgave. Dit is helemaal vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Maak een goede foto van je ontwerp en mail die naar info@ingeturnd. Zorg dat je in je mail ook de volgende gegevens vermeld:
– Naam:
– Maat (ongeveer):

Vervolgens reken ik de prijs uit en geef ik die aan je door. Mocht het boven je budget liggen, kunnen we samen aanpassingen bedenken om ervoor te zorgen dat het pakje binnen je budget uitkomt. Ook kan ik je adviseren over de maat.

Wanneer je helemaal tevreden bent over het ontwerp en de bijbehorende prijs, kun je het pakje definitief bestellen via de mail.

De levertijd van de DESIGN IT! pakjes schommelt door het jaar heen. Kijk voor de actuele levertijd onderaan de pagina bij categorie D. Als er stoffen of andere materialen speciaal voor jouw turnpak bijbesteld moeten worden kan de levertijd langer zijn dan aangegeven. Heb je een deadline? Je kunt altijd van tevoren even informeren of het haalbaar is.

Als je tussendoor vragen hebt, stuur gerust een berichtje! Ik vind het leuk om je te helpen!

nl_NLDutch